Easy to bake! - Our lovely „Knauzenwecken“

Mmm…!  The crunch of a good bread is just brilliant! All of us are eating bread. We like it with Nutella for breakfast or as a sandw...


Mmm…! The crunch of a good bread is just brilliant!

All of us are eating bread. We like it with Nutella for breakfast or as a sandwich for dinner.
We take it for granted to go to the bakery around the corner to buy our bread.
There are many different varieties of bread. 
And the selection in Germany is better than in just about any other country. 

We baked our own now!

A great advantage for people who bake their own bread is, that they know exactly what it is made of.

Why don´t you try to do it by yourself this time. 


Recipe for homemade Knauzenwecken



Ingredients:          500g Spelt flour Type 630
                               300g Wheat flour Type 1050
                               200g Wheat flour Type 405
                               20g Salt
                               15g Yeast
                               700ml Water



Preparation:
Stir together flour, salt, yeast and the water in a large bowl.
Cover and drag in the fridge for about 12 hours.
Add Salt, yeast and the water.
Knead the dough in this time 2 or 3 times with wet hands.
Let it rest again for a while before shaping.
Divide the dough with wet hands into units of about 150g or smaller.
Drag each piece along and form balls over the fingers.
Repeat the process 2 or 3 times, until the surface is stretched.
Dip the finished pieces headlong into a water.
Put them on a baking sheet (apply baking paper or grease well) 5cm apart and push them in an pre-heated oven immediately.


Baking:
Pre-heat the oven up to 280°C (top/bottom heat) and bake the “Wecken” for about 20-25minutes on the middle bare.
Brush the ready-baked “Wecken” with salt water and push it again in the oven briefly.




Working data:
Preparation time:       15 minutes
Fermentation time:    12 hours
Temperature:             280°C (top/bottom heat)
Baking time:              20-25 minutes







Rezept für hausgemachte Knauzenwecken


Zutaten:   500g reines Dinkelmehl Type 630
                  300g Weizenmehl Type 1050
                  200g Weizenmehl Type 405
                    20g Salz
                    15g Hefe
                  700ml Wasser



Zubereitung:
Das Mehl in eine große Schüssel sieben. Salz, Hefe und Wasser zufügen.
Alles gut kneten und etwa 12 Stunden lang zugedeckt kalt (Kühlschrank od. Keller) aufgehen lassen.
Den Teig in dieser Zeit noch ca. 2-3 mal mit nassen Händen durchkneten.
Vor dem Formen nochmals kurz ruhen lassen .
Dann mit nassen Händen immer Stücke von je etwa 150g Gewicht (oder kleiner) nehmen .
Jedes Teig Stück länglich ziehen und dann über die Finger zu einer Kugel formen.
Diesen Vorgang 2-3 mal wiederholen, bis die Oberfläche gespannt ist.
Die fertigen Teigstücke kopfüber einmal in Wasser eintauchen und evtl. den Verschluss (Boden) mit Grieskleie bestreuen.
Im Abstand von 5cm auf ein Backpapier belegtes oder gefettetes Backblech legen und sofort in den vorgeheizten Backofen schieben.
Den Teig zwischen den einzelnen Backvorgängen immer in den Kühlschrank stellen.


Backen:
Den Backofen auf 280°C vorheizen. Die Wecken auf der mittleren Schiene ca. 20-25 Minuten (Ober-/Unterhitze) backen.
Die fertig gebackenen Wecken mit Salzwasser bepinseln und noch mal kurz in den Backofen schieben.



Arbeitsdaten:       
Vorbereitungszeit:   15 Minuten
Gärzeit:                   12 Stunden
Temperatur:             280°Ober-/Unterhitze
Backzeit:                  20-25 Minuten

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1 Kommentare

  1. Excellent! Great texture, great taste. The whole family loves the buns. Thank you guys for the delicious recipe!

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