The Pretzel - a German Type of Bread

In South Germany you can find the pretzel on every breakfast table. Also in Austria, the pastry is loved. But people do not just eat the pre...

In South Germany you can find the pretzel on every breakfast table. Also in Austria, the pastry is loved. But people do not just eat the pretzel for breakfast, they enjoy it also at lunch or dinner. Either pure or as a side dish. The butter pretzel is favored as well.

The contemporary form of the pretzel has developed over the centuries. The beginnings of the pastry are dated back to the early christianity. At that time the ringlike form of bread was used for the sacrament. Over the time, this form changed. There are several legends about the evolution of the contemporary pretzel form. One of the legends says that a monk baked one of the first pretzels. Through the shape of the pretzel he represented crossbreded arms for prayer.


In Süddeutschland ist die Brezel auf jedem Frühstückstisch zu finden. Auch in Österreich liebt man das salzige Laugengebäck. Die Brezel wird aber nicht nur zum Frühstück verspeist, man isst sie gerne zu jeder Tageszeit. Entweder pur oder als Beilage. Sehr beliebt ist auch die Butterbrezel.

Brezeln gehören zur Familie der Gebildbrote, die mit der Hand geformt werden. Ein weiteres Beispiel für ein Gebildbrot wäre der Zopf.

Die heutige Form der Brezel hat sich im Laufe der Jahrhunderte entwickelt. Die Ursprünge liegen im frühen Christentum. Dort wurde eine ringförmige Brotform zum Abendmahl verwendet. Im Laufe der Zeit hat sich dann diese Form verändert. Es gibt verschiedene Sagen, über die Entwicklung der heutige Brezelform. Eine davon besagt, dass ein Mönch die ersten Brezeln gebacken hat. Er stellte durch die Form der Brezel zum Gebet gekreuzte Arme dar.


You Might Also Like

0 Kommentare

Flickr Images